Drób: Pieczona gęś w jabłkach

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • 1 duża młoda gęś
  • 5 jabłek kwaśnych
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duże cebule
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść rodzynek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Dokładnie oczyszczoną gęś umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem,
odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku.
Gęś nadziać jabłkami, rodzynkami, czosnkiem i obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulą.
Otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
Gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, brytfannę przykryć
i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
Po około 30 minutach zdjąć pokrywę i piec mięso przez 2 godziny polewając sosem,
naprzemian rumieniąc piersi, a potem grzbiet. Podzielić na porcje.
Część nadzienia zmiksować wraz z powstałym sosem i zagęścić mąką ziemniaczaną.

Podawać:

Z sosem w sosjerce.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie