Składniki:
Przyrządzenie:
Dokładnie oczyszczoną gęś umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem,
odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku.
Gęś nadziać jabłkami, rodzynkami, czosnkiem i obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulą.
Otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
Gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, brytfannę przykryć
i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
Po około 30 minutach zdjąć pokrywę i piec mięso przez 2 godziny polewając sosem,
naprzemian rumieniąc piersi, a potem grzbiet. Podzielić na porcje.
Część nadzienia zmiksować wraz z powstałym sosem i zagęścić mąką ziemniaczaną.
Podawać:
Z sosem w sosjerce.