Drób: Paté z wątróbek

Marek Szydełko
29.10.2015

Składniki:

  • 175 g miękkiego masła
  • 450 g oczyszczonych i umytych wątróbek kurczaków
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 1 łyżeczka miękkich liści tymianku
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe brandy
  • 1 łyżeczka esencji sardelowej
  • 1 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
  • 55 g roztopionego sklarowanego masła
  • liść laurowy lub gałązka tymianku do dekoracji

Przyrządzenie:

Na patelni rozgrzać 30 g masła, aż się zacznie pienić.
Wrzuć wątróbki i smażyć szybko, mieszając, 4-5 minut.
Przełożyć do robota kuchennego.
Na tej samej patelni smażyć 15 g masła, szalotki, tymianek i czosnek.
Smażyć na średnim ogniu, aż szalotki będą szkliste.
Przełożyć do robota kuchennego.
Dolać brandy, podpalić, gdy ogień zgaśnie, dolać esencję, wsypać pieprz i zeskrobać z dna patelni przysmażenia.
Wlać do robota, zmiksować na gładką masę.
Dodać resztę masła i zmiksować.
Przełożyć do miseczki. Zalać sklarowanym masłem, zatopić w nim liść laurowy lub gałązkę tymianku.
Wstawić do lodówki, aby masa się ścięła.

Podawać:

Z tostami.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie