Składniki:
Przyrządzenie:
Na patelni rozgrzać 30 g masła, aż się zacznie pienić.
Wrzuć wątróbki i smażyć szybko, mieszając, 4-5 minut.
Przełożyć do robota kuchennego.
Na tej samej patelni smażyć 15 g masła, szalotki, tymianek i czosnek.
Smażyć na średnim ogniu, aż szalotki będą szkliste.
Przełożyć do robota kuchennego.
Dolać brandy, podpalić, gdy ogień zgaśnie, dolać esencję, wsypać pieprz i zeskrobać z dna patelni przysmażenia.
Wlać do robota, zmiksować na gładką masę.
Dodać resztę masła i zmiksować.
Przełożyć do miseczki. Zalać sklarowanym masłem, zatopić w nim liść laurowy lub gałązkę tymianku.
Wstawić do lodówki, aby masa się ścięła.
Podawać:
Z tostami.