Drób: Pasztet z gęsi luksusowy

Krzysztof Jagielski
29.10.2015

Składniki:

  • pół gęsi
  • udziec indyczy
  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 3 duże marchwie
  • 2 pietruszki
  • 3 duże cebule
  • 3 żółtka
  • 3 jajka
  • 150 g łuskanych orzeszków pistacjowych
  • 100 ml Porto
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • masło

Przyrządzenie:

Gęś pokroić na cztery części.
Razem z udźcem indyka, obranymi w całości warzywami i przyprawami korzennymi włożyć do garnka,
zalać taką ilością osolonego wrzątku, żeby wszystko przykrył.
Gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką, aż mięso będzie miękkie, tj. około 3,5 godziny.
W tym czasie obsmażyć na maśle wątróbkę.
Mięso odcedzić, przestudzić i starannie wyjąć kości.
Mięso i wątróbki przepuścić przez maszynkę trzy razy.
Połączyć z wywarem, alkoholem, żółtkami, jajkami, pieprzem i orzeszkami.
Starannie wymieszać, ewentualnie doprawic do smaku solą.
Podłużne formy wysmarować tłuszczem i napełnić masą mięsną.
Zapiekać przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Podawać:

Na zimno, pokrojony w plastry z sosem chrzanowo-żurawinowym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie