Składniki:
Przyrządzenie:
Gęś pokroić na cztery części.
Razem z udźcem indyka, obranymi w całości warzywami i przyprawami korzennymi włożyć do garnka,
zalać taką ilością osolonego wrzątku, żeby wszystko przykrył.
Gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką, aż mięso będzie miękkie, tj. około 3,5 godziny.
W tym czasie obsmażyć na maśle wątróbkę.
Mięso odcedzić, przestudzić i starannie wyjąć kości.
Mięso i wątróbki przepuścić przez maszynkę trzy razy.
Połączyć z wywarem, alkoholem, żółtkami, jajkami, pieprzem i orzeszkami.
Starannie wymieszać, ewentualnie doprawic do smaku solą.
Podłużne formy wysmarować tłuszczem i napełnić masą mięsną.
Zapiekać przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Podawać:
Na zimno, pokrojony w plastry z sosem chrzanowo-żurawinowym.