Drób: Paprykarz z kurczaka

Piotr Kowalczyk
29.10.2015

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 500 ml pomidorów z puszki
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 300 ml kwaskowej śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • vegeta
  • 2 ząbki czosnku

Przyrządzenie:

Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni, wyjąć skwarki.
Na gorący tłuszcz wrzucić bardzo drobno posiekaną cebulę, zeszklić.
Zdiąć patelnię z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać,
postawić na ogień i wrzucić pokrojone w kawałki piersi kurczaka.
Chwilę smażyć, mieszając.
Dodać pomidory z puszki i drobno pokrojoną paprykę.
Dusić pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie.
Doprawić vegetą i posiekanym czosnkiem.
Wymieszać śmietanę z mąką, dodać parę łyżek sosu z patelni, dokładnie wymieszać i wlać do potrawy.
Całość zagotować i dusić parę minut.
Ozdobić łyżeczką śmietany.

Podawać:

Z pieczywem grubo posmarowanym masłem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie