Drób: Nóżki z grilla po azjatycku

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • 6 słusznej wielkości podudzi kurczaka
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki utartego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu z ryżu

Przyrządzenie:

Nóżki umyć i osuszyć. Włożyć do miseczki.
Wymieszać sos sojowy, czosnek, imbir, chili, olej sezamowy i ocet ryżowy.
Tak uzyskaną marynatą polać kurczaka.
Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzać grill do średniej temparatury.
Piec kurczaka na grillu przez 25-30 minut.
Kurczak gotowy, gdy z nakłutego miejsca wycieka klarowny sok.

Podawać:

Na gorąco.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie