Drób: Nóżki w sosie HoiSin

Mateusz Nowak
29.10.2015

Składniki:

  • 6 podudzi kurczaka
  • 80 ml sosu HoiSin
  • 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sok z ½ limonki
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżka octu z ryżu
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 6 plasterków cebuli

Przyrządzenie:

Podudzia wymyć i osuszyć. Włożyć do miski lub innego głębokiego naczynia.
W innej misce wymieszać razem:
sos HoiSin, imbir, czosnek, sos sojowy, sok z limonki, paprykę, ocet, olej sezamowy i miód.
Mieszanką przypraw polać kurczaka. Odstawić na bok na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
Marynatą, która spłynęła z mięsa polać ponownie podudzia.
Na każdym podudziu położyć plasterek cebuli.
Miejsce plasterki cebuli wokół kurczaka.
Naczynie przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut.
Po tym czasie usunąć folię i piec jeszcze przez 15-20 minut lub więcej,
aż do skórka kurczaka zrumieni się.

Podawać:

Z ryżem na sypko.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie