Drób: Nadziewana pierś z indyka

Piotr Kowalczyk
29.10.2015

Składniki:

  • 1,5 kg piersi indyka
  • 150 g mielonego indyczego mięsa
  • 100 g indyczej wątróbki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • ½ namoczonej w mleku bułki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta papryki
  • szczypta bazylii
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego

Przyrządzenie:

Przez całą długość piersi z indyka naciąć kieszeń.
Mięso natrzeć od środka i na wierzchu przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Mielone mięco utrzeć z wątróbką, bułką, jajkiem i śmietaną.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, startą na drobnej tarce marchewkę, czosnek.
Doprawić pieprzem i solą.
Pierś indyka nadziać farszem i zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
Ewentualną pozostałość farszu rozsmarować na wierzchu.
Piec w rękawie do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Po upieczeniu rozciąć rękaw i zlać sos.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości letniej wody i stale mieszając dodać do sosu.

Podawać:

Z ziemniakami puree i zieloną sałatą ze śmietaną.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie