Składniki:
Przyrządzenie:
Przez całą długość piersi z indyka naciąć kieszeń.
Mięso natrzeć od środka i na wierzchu przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Mielone mięco utrzeć z wątróbką, bułką, jajkiem i śmietaną.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, startą na drobnej tarce marchewkę, czosnek.
Doprawić pieprzem i solą.
Pierś indyka nadziać farszem i zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
Ewentualną pozostałość farszu rozsmarować na wierzchu.
Piec w rękawie do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Po upieczeniu rozciąć rękaw i zlać sos.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości letniej wody i stale mieszając dodać do sosu.
Podawać:
Z ziemniakami puree i zieloną sałatą ze śmietaną.