Drób: Maślany kurczak po indyjsku

Jerzy Biernacki
29.10.2015

Składniki:

  • ½ łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego świeżego imbiru
  • 4 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 750 g mięsa z uda kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 5 łyżek masła
  • 1 średnia cebula
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • ¼ szklanki chudego jogurtu
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cayenne

Przyrządzenie:

Wymieszać w miseczce garam masalę, ½ łyżeczki soli, imbir i czosnek z oliwą z oliwek.
Mieszaniną przypraw polać mięso kurczaka i wymieszać.
Przykryć i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i smażyć mięso do przyrumienienia.
Mięso przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni, na średnim ogniu stopić masło.
Dodać cebulę i smażyć aż zmięknie tj. przez około 5 minut.
Z powrotem przełożyć mięso na patelnię i wmieszać pozostałe składniki.
Zmniejszyć ogień na minimalny i pozostawić na wolnym ogniu przez 30 minut.

Podawać:

Z ryżem na sypko.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie