Drób: Kuropatwa z grzybami na modrej kapuście

Piotr Kowalczyk
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kuropatwa
  • kilka leśnych grzybów lub pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki trzcinowego cukru
  • ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego szczypiorku
  • ½ łyżeczki granulowanej cebuli
  • ½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • modra kapusta

Przyrządzenie:

Przygotować suchą marynatę mieszając ze sobą po pół łyżeczki:
sól, cukier, natkę pietruszki, czosnek, cebulę, szczypioreku i jedną łyżeczkę papryki.
Kuropatwę posmarować oliwą i posypać suchą marynatą, do wnętrza ptaka wsypać łyżeczkę soli i resztę marynaty.
Ptaka ułożyć w miseczce i szczelnie zamknąć. Marynować w lodówce przez kilka godzin.
Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i lekko obsmażyć rozkrajane na pół grzyby.
Po zamarynowaniu, nafaszerować kuropatwę grzybami.
Rozgrzać grill z przykryciem lub piekarnik do temperatury 200°C.
Piec kuropatwę przez 1 godzinę metodą pośrednią, tj. około 20 cm nad źródłem ciepła,
podkładając pod ptaka kawałek aluminiowej foli.

źródło: Paul Wieczor

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie