Składniki:
Przyrządzenie:
Przygotować suchą marynatę mieszając ze sobą po pół łyżeczki:
sól, cukier, natkę pietruszki, czosnek, cebulę, szczypioreku i jedną łyżeczkę papryki.
Kuropatwę posmarować oliwą i posypać suchą marynatą, do wnętrza ptaka wsypać łyżeczkę soli i resztę marynaty.
Ptaka ułożyć w miseczce i szczelnie zamknąć. Marynować w lodówce przez kilka godzin.
Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i lekko obsmażyć rozkrajane na pół grzyby.
Po zamarynowaniu, nafaszerować kuropatwę grzybami.
Rozgrzać grill z przykryciem lub piekarnik do temperatury 200°C.
Piec kuropatwę przez 1 godzinę metodą pośrednią, tj. około 20 cm nad źródłem ciepła,
podkładając pod ptaka kawałek aluminiowej foli.
źródło: Paul Wieczor