Drób: Kuropatwa pieczona w dymie

Marek Szydełko
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kuropatwa
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ łyżeczki roztartych suszonych jagód jałowca
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki
  • sól do smaku

Przyrządzenie:

Do wnętrza kuropatwy wsypać łyżeczkę soli i łyżkę majeranku oraz włożyć wędzony boczek.
Pozostałe składniki wymieszamy z oliwą, posmarować ptaka dokładnie ze wszystkich stron.
Marynujemy w lodówce przez minimum 3-4 godziny, najlepiej przez całą noc.
Rozgrzać wędzarnię do temperatury 200°C i piec kuropatwę przez około 30-40 minut.

Podawać:

Z konfiturą z czerwonej cebuli.

źródło: Paul Wieczor

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie