Drób: Kurczakowe ciasto

Krzysztof Jagielski
29.10.2015

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 czerstwe bułki
  • 2/3 szklanki chudego mleka
  • białko z 2 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Bułki namoczyć w mleku i odcisnąć.
Kurczaka wyfiletować, podzielić na mniejsze kawałki, zemleć w maszynce z bułkami.
Doprawić solą i pieprzem.
Masę utrzeć, dodając posiekaną pietruszkę.
Ubić pianę z białek, dodać do mięsa.
Delikatnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej oliwą i obsypanej tartą bułką formy do ciasta.
Gotować na parze około 1 godziny.

Podawać:

Posypane obficie zieloną pietruszką, z ziemniakami lub ryżem, gotowanymi warzywami lub surówkami.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie