Drób: Kurczak z warzywami

Remigisz Szulc
28.10.2015

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • 1 mały brokuł
  • kiełki soi
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 25 ml wiśniówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju

Przyrządzenie:

Piersi kurczaka pokroić w kawałki 2x3 cm, papryki w paski a marchewkę w słupki.
Brokuły podzielić na różyczki.
Pokrojonego kurczaka połączyć z połową sosu sojowego, imbirem i wiśniówką.
Pozostawić na 1 godzinę.
Rozgrzać wook lub patelnię i na jednej łyżce oleju usmażyć całe ząbki czosnku.
Gdy ząbki czosnku zaczynają brązowieć - usunąć je.
Dodawać warzywa, w odstępach co minutę, w kolejności: marchew, papryka, brokuły.
Wlać pozostały sos sojowy i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Usmażone warzywa przełożyć do miski.
Na pozostałym mocno rozgrzanym oleju smażyć piersi kurczaka przez 5 minut,
następnie dodać smażone warzywa i kiełki sojowe.
Mieszając smażyć jeszcze przez 1 minutę.

Podawać:

Z ryżem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie