Drób: Kurczak z jaśminowym ryżem

Antoni Kwapisz
28.10.2015

Składniki:

  • ryż jaśminowy
  • pierś kurczaka zamarynowana w żółtym curry
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • gałązka koperku
  • pieprz różany
  • trawa cytrynowa
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju

Przyrządzenie:

Ryż jaśminowy ugotować z łyżeczką masła i odrobiną soli.
Pierś kurczaka pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć z obu stron na patelni z olejem.
Podlać połową wina, dusić do odparowania wina.
Sos:
Pół ząbka czosnku wrzucić na gorącą patelnię bez tłuszczu.
Po chwili dodać przeciętą trawę cytrynową.
Dolać drugą połowę wina i jogurt.
Kiedy połowa płynu odparuje, dorzucić pocięty koperek.

Podawać:

Z ryżem uformowanym w kulki, z sosem polanym obok mięsa i ryżu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie