Drób: Kurczak z grzybami i majerankiem

Mariusz Siwko
28.10.2015

Składniki:

  • piersi z dwóch kurczaków
  • 4 łyżeczki posiekanego świeżego majeranku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g pieczarek pokrojonych w plasterki (w sezonie mogą być grzyby leśne)
  • 5 szalotek pokrojonych w cienkie piórka
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki wytrawnego szerry

Przyrządzenie:

Piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Natrzeć solą i pieprzem oraz 2 łyżeczkami majeranku.
Na patelni roztopić łyżkę masła z łyżką oliwy.
Usmażyć mięso po 7 minut na każdej stronie.
Piersi przełożyć na ogrzany półmisek, przykryć warstwą folii aby nie wystygło.
Na tej samej patelni rozgrzać resztę masła i oliwy, włożyć grzyby i szalotkę.
Dodać 2 łyżeczki majeranku, smażyć 6-7 minut, aż grzyby się przyrumienią.
Przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do miseczki.
Przygotować sos: wymieszać bulion ze śmietaną i resztą majeranku,
gotować bez przykrywki, aż sos zgęstnieje i odparuje do objętości 1/2 szklanki.
Przyprawić solą i pieprzem.
Grzyby rozłożyć na talerzach, położyć na nich usmażone mięso, polać sosem.

Podawać:

Od razu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie