Drób: Kurczak w ziołach

Piotr Kowalczyk
28.10.2015

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • garść orzeszków piniowych
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • garść czarntch oliwek
  • szczypta tartej gałki muszkatałowej
  • szczypta oregano
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta szałwii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek

Przyrządzenie:

Cebulę pokroić w piórka, czosnek w płatki.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem.
Dodać udka z kurczaka, chwilę obsmażyć z kazdej strony, następnie polać białym winem.
Dodać wszystkie przyprawy, orzeszki i pomidory.
Dusić 40 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia dodać oliwki.

Podawać:

Z opiekanymi ziemniakami i surówką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie