Drób: Kurczak w sosie koperkowym

Maciej Piwowski
28.10.2015

Składniki:

  • 1 kurczak, około 1 kg
  • 650 g ziemniaków
  • 1 surowy ogórek
  • 2 zielone papryki
  • 2 duże cebule
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 400 ml śmietany
  • 2 pęczki zielonego kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Kurczaka pokroić na mniejsze części.
Cebulę, paprykę, ziemniaki i ogórek pokroić na cienkie plasterki.
Na dnie dużego garnka ułożyć plastry słoniny.
Na słoninie ułożyć kawałki kurczaka i obficie posolić, przyprawić pieprzem,
a następnie posypać pokrojonym koprem.
Na wierzch położyć warstwę ogórków, cebuli, papryki i ziemniaków.
Znów posolić. Warstwy powtarzać do wyczerpania produktów.
Czosnek zmiażdżyć, wymieszać ze śmietaną i wlać do garnka.
Na niewielkim ogniu gotować dopóki ziemniaki nie będą zupełnie miękkie.
W czasie gotowania nie mieszać, najwyżej pokręcać garnkiem.

Podawać:

Z ryżem, grillowanymi warzywami i koniecznie z bialym winem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie