Drób: Kurczak po marokańsku

Remigisz Szulc
28.10.2015

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 laska cynamonu
  • 325 g pokrojonej w półplasterki cukinii
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 200 ml wywaru z warzyw
  • 250 g kaszki kuskus
  • 400 ml wrzątku
  • 400 g cieciorki z puszki
  • 200 g groszku cukrowego
  • 10 g masła
  • sól
  • pieprz
  • posiekana świeża kolendra

Przyrządzenie:

Pokroić mięso ukośnie w paski grubości około 1 cm.
Połowę oliwy podgrzać na patelni, wrzucić na nią kurczaka, cebulę i czosnek.
Smażyć na umiarkowanie dużym ogniu około 2 minut, aż mięso będzie białe z brązowymi cętkami.
Zmniejszyć ogień, dodać kminek, kolendrę i cynamon.
Smażyć minutę, mieszając, dodać cukinię, dobrze zamieszać.
Dodać pomidory razem z zalewą, dusić około 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Doprawić solą i pieprzem, dodać groszek cukrowy i cieciorkę.
Dusić jeszcze około 5 minut. Włożyć kuskus do rondelka i zalać osolonym wrzątkiem.
Poczekać, aż kusku spęcznieje, wymieszać z pozostałą ilością oliwy i masłem, spulchniając kaszę widelcem.
Wyłożyć kaszę na talerze, na niej ułożyć mięso z sosem.

Podawać:

Gorące, posypane kolendrą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie