Drób: Kurczak po grecku z pieczonymi ziemniakami

Krzysztof Jagielski
28.10.2015

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 6-8 ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sok z ½-1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Udka umyć i osuszyć.
W miseczce połączyć oliwę, sok z cytryny, oregano, sól, pieprz i całość dokładnie wymieszać.
Mięso natrzeć marynatą i pozostawić na około 2 godziny.
Po tym czasie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i obłożyć połówkami ziemniaków.
Wszystko polać pozostałą marynatą, podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika.
Piec w temperaturze 200°C przez około 1½ godziny.
Przez pierwszą godzinę piec pod przykryciem, a później odkryć.

Podawać:

Z dowolną świeżą sałatką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie