Składniki:
Przyrządzenie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
Umieścić kurczaka w dużej brytfannie.
Obficie posypać kurczaka solą i pieprzem, zewnątrz i wewnątrz.
Do wnętrza kurczaka włożyć: kilka gałązek tymianku, zachowując dość do dekoracji potrawy,
1 cytrynę przekrojoną na połowy, i 2 połówki czosnku.
Polać kurczaka roztopionym masłem.
Ułożyć wokół kurczaka 2 cytryny pokrojone na ćwiartki i pozostałe połówki główek czosnku.
Ułożyć plasterki boczku na kurczaku, przykrywając zwłaszcza piersi.
Piec kurczaka przez 1 godzinę.
Usunąć plasterki boczku z kurczaka i odłożyć je.
Kontynuować pieczenie kurczaka przez dodatkowe pół godziny, upewnić się, że jest dokładnie upieczony.
Wyłożyć kurczaka na talerz i przykryć folią aluminiową.
Do pozostałego po pieczeniu sosu dodać wino i bulion, doprowadzić sos do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut lub do momentu, aż zmniejszny objętość o połowę.
Pokroić kurczaka na talerzu.
Udekorować plasterkami boczku, czosnkiem pieczonym, świeżym tymiankiem, i 1 cytryna w plasterkach.
Podawać:
Z sosem w sosjerce.