Drób: Kurczak na ostro po abchasku

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • pęczek zielonej pietruszki lub kolendry

Przyrządzenie:

Kurczaka umyć, oczyścić, pokrajać na części, oprószyć solą i pieprzem.
W płaskim rondelku rozgrzać olej i smażyć porcje kurczaka na złoto po obu stronach.
Cebulę obrać, pokrajać w talarki, na patelni zeszklić na maśle, dodać do kurczaka.
Przecier pomidorowy i ostry sos wymieszać z wodą, cukrem, octem
i roztartym na miazgę czosnkiem. Połączyć z mięsem.
Rondel przykryć i trzymać na wolnym ogniu dopóki mięso nie będzie miękkie.

Podawać:

Posypane zieloną pietruszką lub kolendrą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie