Drób: Kurczak curry z bananami

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka curry
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 banany

Przyrządzenie:

Mięso opłukać, osuszyć, posolić i popieprzyć.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso.
Podlać bulionem.
Mąkę i curry rozprowadzić ze śmietaną i sokiem z cytryny.
Dodać do kurczaka, wymieszać.
Przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Gotować 3 minuty na małym ogniu.
Przełożyć mięso i sos do formy żaroodpornej.
Banany pokroić na ćwiartki.
Ułożyć na mięsie.
Zapiekać w temperaturze 220°C przez około 25 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie