Drób: Kaczka z czerwoną kapustą

Remigisz Szulc
28.10.2015

Składniki:

  • 1 kaczka, około 2 kg
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • 2 duże jabłka
  • 150 g fig
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy

Przyrządzenie:

Kaczkę umyć, osuszyć. Środek kaczki natrzeć solą wymieszaną z pieprzem.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić na cienkie plasterki.
Usunąć nasady ogonków fig i pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone jabłka i figi wymieszć z curry, pozostałą solą i pieprzem.
Kaczkę napełnić owocowym farszem i masłem pokrojonym w cienkie płatki.
Otwór w brzuchu zaszyć mocną nitką.
Udka i skrzydełka przymocować tak,żeby przylegały do tułowia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C.
W dużej brytfannie rozgrzać olej i przyrumienić na nim kaczkę ze wszystkich stron.
Zrumienioną kaczkę ułożyć w brytfannie grzbietem do góry, piec w piekarniku około 40 minut.
Kaczkę przewrócić na drugą stronę, dolać 1 filiżankę gorącej wody i piec kaczkę jeszcze 60 minut.
W czasie pieczenia polewać kaczkę sosem z brytfanny. W razie potrzeby podlać gorącą wodą.

Podawać:

Z duszoną czerwoną kapustą, ziemniakami z wody
i musem jabłkowym doprawionym niewielką ilością białego wina i soku cytrynowego.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie