Drób: Kaczka w sosie porzeczkowym

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

  • 4 piersi kacze
  • 150 g czarnych porzeczek
  • 1 łyzka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1/4 szklanki Brandy

Przyrządzenie:

Kacze piersi opłukać, osuszyć i natrzeć solą.
Smażyć skórką do dołu 10 minut.
Następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut.
Piersi zdjąć z ognia, odciąć skórę z tłuszczem.
Zlać tłuszcz z patelni i zachować.
Po 10 minutach ponownie smażyć piersi po 6 minut z obu stron.
Opłukane porzeczki zalać 1/2 szklanki wody, gotować przez 10 minut.
Odłożyć jedną łyżeczkę porzeczek, pozostałe przetrzeć.
Do przecieru dodać koncentrat pomidorowy, odłożone porzeczki, 3 łyżki tłuszczu z kaczki oraz brandy.
Doprawić cukrem, solą oraz pieprzem. Piersi zagotować z sosem.

Podawać:

Pokrojone na plasterki, polane sosem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie