Składniki:
Przyrządzenie:
Kacze piersi opłukać, osuszyć i natrzeć solą.
Smażyć skórką do dołu 10 minut.
Następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut.
Piersi zdjąć z ognia, odciąć skórę z tłuszczem.
Zlać tłuszcz z patelni i zachować.
Po 10 minutach ponownie smażyć piersi po 6 minut z obu stron.
Opłukane porzeczki zalać 1/2 szklanki wody, gotować przez 10 minut.
Odłożyć jedną łyżeczkę porzeczek, pozostałe przetrzeć.
Do przecieru dodać koncentrat pomidorowy, odłożone porzeczki, 3 łyżki tłuszczu z kaczki oraz brandy.
Doprawić cukrem, solą oraz pieprzem. Piersi zagotować z sosem.
Podawać:
Pokrojone na plasterki, polane sosem.