Drób: Kaczka w mandarynkach

Krzysztof Jagielski
28.10.2015

Składniki:

  • 500 g piersi kaczki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wytrawnego sherry
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • olej
  • 1 zielone posiekane chili bez pestek
  • 1 cm świeżego drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżka suszonej otartej skórki z mandarynki
  • 2 drobno posiekane cebulki dymki
  • ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody

Przyrządzenie:

Z kaczki zdjąć skórkę i tłuszcz, pokroić ją na kawałki.
Zmieszać dokładnie sól, cukier, sos sojowy, ocet, sherry, olej sezamowy i mąkę.
Zalać mięso marynatą i marynować 30 minut.
Mięso wyjąć z marynaty i odsączyć. Marynatę zachować.
W woku lub na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
Kaczkę smażyć na złoty kolor do momentu, aż tłuszcz zacznie dymić.
Mięso lekko odsączyć z tłuszczu.
W pozostałym oleju smażyć 3 minuty chili, imbir, skórkę z mandarynki i dymkę.
Włożyć do woka mięso z kaczki i smażyć 1 minutę, mieszając.
Zachowaną marynatę wymieszać z 1/2 łyżeczki mąki i wodą, dodać do kaczki.
Smażyć jeszcze około 3 minut, stale mieszając.

Podawać:

Udekorowane zieleniną.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie