Drób: Kaczka po śródziemnomorsku

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

  • 1 kaczka około 2 kg
  • 50 ml oleju
  • 800 g pomidorów bez skórki w puszce
  • 200 g czarnych oliwek bez pestek
  • 4 listki laurowe
  • garść posiekanych liści selera
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • kieliszek winiaku
  • 100 ml wina białego
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka Vegety

kluseczki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 ml wody

Przyrządzenie:

Kaczkę oczyścić i umyć.
Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą.
Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową.
Piec w temperaturze 220°C przez około 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki:
Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto.
Łyżką formować kluseczki i gotować je we wrzącej, posolonej wodzie przez około 5 minut.
Wyjąć kaczkę, odlać część tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki
oraz rozgnieciony czosnek, liście laurowe, liście selera i tymianek.
Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła.
Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C,
a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez godzinę.
W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą.
Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika.
Gorący sos z warzyw zagasić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.

Podawać:

Pokrojoną i posmarowaną oliwą z oliwek. Z kluseczkami i sosem z warzyw.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie