Składniki:
kluseczki:
Przyrządzenie:
Kaczkę oczyścić i umyć.
Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą.
Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową.
Piec w temperaturze 220°C przez około 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki:
Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto.
Łyżką formować kluseczki i gotować je we wrzącej, posolonej wodzie przez około 5 minut.
Wyjąć kaczkę, odlać część tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki
oraz rozgnieciony czosnek, liście laurowe, liście selera i tymianek.
Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła.
Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C,
a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez godzinę.
W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą.
Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika.
Gorący sos z warzyw zagasić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.
Podawać:
Pokrojoną i posmarowaną oliwą z oliwek. Z kluseczkami i sosem z warzyw.