Składniki:
sos Hoisin:
Chleb mandaryna:
Przyrządzenie:
Kaczkę włożyć na 3 minuty do wrzącej wody.
Wyjąć, osuszyć i powiesić na noc w przewiewnym pomieszczeniu, aby całkowicie obeschła.
Zmieszać sos sojowy, brązowy cukier i ocet, natrzeć kaczkę i powiesić ją na dalsze 4 godziny.
Jeśli nie można kaczki powiesić, należy ją ułożyć na kratce do opiekania i umieścić w przewiewnym miejscu.
Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C.
Kaczkę położyć na kratce, pod spód podstawić blachę wypełnioną do połowy wodą. Piec 30 minut.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C i piec 1 godzinę,
aż kaczka będzie miękka, a skórka brązowa i chrupiąca z każdej strony.
Dymkę pokroić na kawałki długości 8 cm.
Jeden koniec każdej dymki ponacinać w pędzelki, rozłożyć je i zanurzyć w zimnej wodzie, aby trwale się powykręcały.
Chleb mandaryna:
Mąkę i sól wymieszać w dużym naczyniu.
Dodać wodę i zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta wałek o średnicy 5 cm,
a następnie pokroić go w krążki grubości 1 cm.
Każdy krążek rozwałkować na placek o średnicy około 8 cm.
Jedną stronę każdego placka posmarować olejem, złożyć po 2 sztuki naoliwioną powierzchnią.
Następnie rozwałkować, aż uzyskają średnicę około 15 cm.
Dobrze rozgrzać patelnię o grubym dnie.
Na małym ogniu smażyć placki 1 minutę, aż trochę napuchną i będą miały złoty odcień.
Lekko przestudzone składać na pół.
Utrzymać w cieple podczas przygotowywania kaczki (pod folią, w podgrzewanym naczyniu).
Kaczkę kroić ostrym nożem.
Podawać:
Z ogórkiem.
Chleb mandaryna z dymką i sos podawać na osobnych talerzach do każdego nakrycia.
Chleb i część mięsa polać odrobiną sosu Hoisin.
Mięso, ogórek i dymkę można też zawinąć w chleb mandaryna.