Drób: Kaczka pieczona z wiśniami

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kaczka
  • 50 g tłuszczu
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 g wiśni
  • 20 g mąki
  • sól
  • biały pieprz
  • cukier

Przyrządzenie:

Oczyszczoną kaczkę umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami
i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
Polać tłuszczem, skropić winem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C
przez 60-80 minut polewając wytworzonym sosem.
Pod koniec pieczenia dodać opłukane wiśnie.
Miękką kaczkę wyjąć, pokroić na porcje usuwając częściowo kości.
Do sosu po pieczeniu dodać mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody,
chwilę pogotować, przetrzeć, doprawić, polać kaczkę, zapiec.
Ułożyć na półmisku.

Podawać:

Z ziemniakami, ryżem oraz surówkami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie