Drób: Kaczka pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami

Maciej Piwowski
28.10.2015

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 6 kwaśnych jabłek
  • 10 suszonych śliwek
  • olej słonecznikowy
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • miód
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przyrządzenie:

Kaczkę umyć natrzeć przyprawami z zewnątrz i wewnątrz, polać niewielką ilością miodu.
Do środka kaczki włożyć śliwki.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wydrążyć, posypać majerankiem.
Część jabłek umieścić w kaczce, drugą częścią obłożyć kaczkę.
Skropić cytryną i włożyć do piekarnika.

Palce:

Lizać.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie