Drób: Kaczka pieczona

Mariusz Siwko
28.10.2015

Składniki:

  • 1 kaczka, około 2 kg
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka grubo mielonego wielokolorowego pieprzu
  • 4 łyżeczki soli, najlepiej morskiej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżeczka czerwonego wytrawnego wina

Przyrządzenie:

Usunąć z kaczki podroby, szyję i końcówki skrzydełek, kręgosłup i płat skóry z tłuszczem z podgardla.
Kaczkę podzielić na cztery lub sześć części, (pierś, uda i nogi) i lekko naciąć skórę.
Poporcjowaną kaczkę natrzeć solą, zewnętrzne części papryką a wewnętrzne majerankiem i pieprzem.
Tak przygotowane porcje kaczki gotować na parze około godziny, w małej ilości wody.
Nagrzać piekarnik do 220*C z żeliwną patelnią w środku.
Porcje kaczki nasmarować oliwą zmieszaną z winem i ułożyć na rozgrzanej patelni.
Piec 7 minut, po których dołożyć piersi. Pieczemy dalsze 7-8 minut.

Źródło: Paul Wieczor

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie