Drób: Kaczka nadziewana wątróbką

Remigisz Szulc
28.10.2015

Składniki:

  • 1 kaczka, około 2 kg
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • ½ kg włoskiej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 400 g masła
  • 2 jajka
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 2 jabłka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • świeży majeranek

Przyrządzenie:

Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć od środka solą i pieprzem.
Pokroić tosty i wątróbkę w kostkę.
Oderwać listki majeranku.
Umyć i posiekać pietruszkę.
Rozgrzać łyżkę tłuszczu na patelni.
Dusić cebulę i wątróbkę.
Zmieszać chleb, wątróbkę, cebulę, jajka, majeranek i pietruszkę.
Doprawić solą i pieprzem.
Włożyć nadzienie do kaczki, zaszyć otwór.
Ułożyć kaczkę na blasze i piec przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
W trakcie pieczenia smarować mięso wielokrotnie mieszanką z 4 łyżek wody i 2 łyżeczek soli.
Kapustę umyć, oczyścić. Usunąć głąb.
Pokroić w paski i gotować 20 minut w osolonej wodzie.
Umyć jabłka, usunąć pestki, pokroić na kawałki.
Rozgrzać na patelni resztę tłuszczu.
Dusić na nim jabłka. Odsączyć kapustę i dodać do jabłek.
Zrumienić orzechy na czystej patelni.
Wyjąć kaczkę z piekarnika.
Rozcieńczyć wywar szklanką wody, zagotować.
Zagęścić mąką ziemniaczaną. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Kaczkę i warzywa ułożyć na półmisku.
Posypać połówkami orzechów.
Ozdobić natką pietruszki i listkami majeranku.

Podawać:

Sos podawać osobno w sosjerce.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie