Drób: Indyk w żurawinie

Maciej Piwowski
28.10.2015

Składniki:

  • 1 indyk
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 300 g żurawiny
  • 1 jabłko
  • 5 szklanek bułki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka skórki tartej z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki bulionu indyczego

Przyrządzenie:

Indyka umyć osuszyć, natrzeć wewnątrz i z zewnątrz pieprzem i solą.
Rodzynki opłukać, moczyć 30 minut w letniej wodzie.
Jabłko zetrzeć na tarce.
Żurawiny dosłodzić wedle uznania.
Do naczynia włożyć bułkę, rodzynki, jabłko, skórkę cytrynową i cynamon, wlać bulion i wymieszać.
Indyka napełnić nadzieniem, otwór zaszyć bawełnianą nicią.
Masło roztopić w brytfannie, włożyć indyka, posmarować masłem.
Piec 3 godziny w temperaturze 165°C, od czasu do czasu polewając wodą.

Podawać:

Z sałatą, pomidorami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie