Drób: Indyk dijonnaise

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

  • 1,3 kg piersi z indyka
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 100 ml wytrawnego wina białego
  • 30 g masła
  • 300 ml śmietany
  • 2-3 jabłka
  • 2-3 gruszki
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka Vegety
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Przyrządzenie:

Mięso posmarować mieszanką musztardy i Vegety, pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Blachę do pieczenia posmarować olejem, położyć marynowane piersi z indyka, doprawić pieprzem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 90 minut.
Podczas pieczenia od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody, a pod koniec zalać winem.
Na patelni rozgrzać masło, dodać obrane i pokrojone w talarki jabłka i gruszki, krótko poddusić.
Dodać śmietanę, musztardę zebraną z mięsa i sos z pieczeni.
Zmniejszyć temperaturę i gotować na niewielkim ogniu przez 5-10 minut.
Sos doprawić solą i pieprzem wedle uznania i polać nim pokrojone mięso.

Podawać:

Na ciepło, z makaronem tagliatelle.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie