Drób: Imbirowe skrzydełka

Remigisz Szulc
28.10.2015

Składniki:

  • 20 skrzydełek

marynata:

  • ¾ szklanki sosu sojowego
  • ½ szklanki octu ryżowego
  • 1 szklanka posiekanej dymki ze szczypiorem
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Przyrządzenie:

Składniki marynaty starannie wymieszać.
Umyte i osuszone skrzydełka zalać marynatą, wymieszać aby były całe nią pokryte.
Skrzydełka wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym.
Piekarnik rozgrzac do 200°C.
Skrzydełka ułożyć na blasze, piec przez godzinę, co jakiś czas obracając.
Po upieczeniu mięso osączyć, sosu nie wylewać.

Podawać:

Z czymkolwiek, z sosem podanym osobno.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie