Drób: Hamburger z indyka i bananów

Krzysztof Jagielski
28.10.2015

Składniki:

  • 500 g filetów z indyka
  • 2 banany
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 4 plastry niskotłuszczowego sera Cheddar
  • 80 g sałaty
  • 3 plastry pomidora
  • 60 g drobno posiekanej cebuli
  • 1 zmielony pęczek świeżej pietruszki
  • 5 łyżek stołowych bułki tartej
  • 1 lekko ubite jajko
  • 4 łyżeczki niskotłuszczowego majonezu
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonych liści oregano
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Pokroić indyka w cienkie paseczki.
Wymieszać w dużym naczyniu z jajkiem, cebulą, bułką tartą, pietruszką, solą, pieprzem i oregano.
Uformować 4 okrągłe kotlety.
Rozgrzać oliwę na dużej patelni, ułożyć na niej kotlety.
Smażyć do uzyskania złocistego koloru, przez 5-6 minut po każdej stronie.
Na każdym kotlecie ułożyć plastry bananów a następnie 1 plaster sera.
Przykryć patelnię i smażyć wszystko około 1 minuty, aż ser się stopi.
Na każdej bułce hamburgerowej rozsmarować 1 łyżeczkę majonezu.
Na dolnej połowie bułki położyć liść sałaty i 1 lub 2 plastry pomidora.
Na tym ułożyć usmażony wcześniej kotlet.
Całość przykryć górną warstwą bułki.

Podawać:

Na gorąco.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie