Drób: Gulasz z żołądków drobiowych w zielonym sosie

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

  • 0,5 kg żołądków drobiowych
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki mąki
  • pół kubeczka śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków świeżego zielonego tymianku
  • maggi

Przyrządzenie:

Żołądki dokładnie opłukać, gotować aż będą miękkie.
Wywar z żołądków wylać a żołądki wystudzić, pociąć w paseczki.
Ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
Mąkę przesmażyć z masłem, dolać szklankę wody i zagotować.
Dodać ogórki, doprawić solą i pieprzem, pozostawić na minimalnym ogniu.
Listki tymianku drobniutko posiekać.
Do sosu dodać śmietanę, zamieszać i zdjąć z ognia.
Żołądki zalać sosem i posypać posiekanym tymiankiem.

Podawać:

Z młodymi ziemniakami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie