Drób: Gulasz z piersi kurczaka

Mariusz Siwko
28.10.2015

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • ½ kg pieczarek
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • przecier pomidorowy w puszce
  • 6 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki stołowe maggi
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • vegeta

Przyrządzenie:

Piersi, pieczarki, paprykę, marchewkę oraz cebulę pokroić.
Piersi posypać 1 łyżeczką curry, 1 łyżką przyprawy chińskiej i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Odstawić na 20 minut.
Na rozgrzanym oleju smażyć kurczaka przez 3-4 minuty, z marchwią, pieczarkami, cebulą i papryką.
Przełożyć do naczynia, w którym będzie się dusiło, dodać 2 łyżki stołowe maggi, 3 łyżki sosu sojowego i płaską łyżeczkę vegety.
Dolać 1 szklankę wody, przykryć i dusić około 25 minut.
Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i odsączony groszek.
Doprawić według uznania pieprzem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie