Drób: Gołąbki z indyka

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

  • 800 g białej kapusty
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka kaszy manny
  • ¾ szklanki ryżu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej

Przyrządzenie:

Kapustę oczyścić, pokroić w cieniutkie paseczki, posolić i pozostawić na około 20 minut.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Kapustę odcisnąć wymieszać z mięsem, marchewką, cebulą, ryżem, kaszą manną, doprawić.
Formować małe gołąbki, które panierować w mące.
Obsmażyć na tłuszczu, obsmażone ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Podlać wodą i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.

Podawać:

W sosie własnym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie