Drób: Gęsia pierś w ziołach

Marek Szydełko
28.10.2015

Składniki:

  • 600 g gęsiej piersi
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta utłuczonej białej gorczycy
  • szczypta utłuczonej kolendry
  • szczypta kurkumy
  • szczypta granulowanego czosnku
  • 200 g filetowanych gruszek
  • 50 ml śliwowicy
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • ½ łyżki czerwonego pieprzu
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • 1 jajko

Przyrządzenie:

W rondlu rozpuścić cukier i podgrzewać do momentu powstania karmelu.
Dodać 1 łyżkę masła, śliwowicę i filetowane gruszki.
Dusić przez chwilę, pod koniec dodając świeży rozmaryn i czerwony pieprz.
Piersi umyć, oczyścić i osuszyć.
Przełożyć do miski z oliwą, obsypać mieszaniną białej gorczycy, kolendry, kurkumy i granulowanego czosnku.
Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor,
przełożyć na blachę i piec przez około 10 minut w temperaturze 160°C.
Upieczone piersi pokroić w plastry, ułożyć na karmelizowanych gruszkach,
a następnie skropić pozostałym sosem.

Podawać:

Z ziemniakami oraz warzywami z wody.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie