Składniki:
Przyrządzenie:
W rondlu rozpuścić cukier i podgrzewać do momentu powstania karmelu.
Dodać 1 łyżkę masła, śliwowicę i filetowane gruszki.
Dusić przez chwilę, pod koniec dodając świeży rozmaryn i czerwony pieprz.
Piersi umyć, oczyścić i osuszyć.
Przełożyć do miski z oliwą, obsypać mieszaniną białej gorczycy, kolendry, kurkumy i granulowanego czosnku.
Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor,
przełożyć na blachę i piec przez około 10 minut w temperaturze 160°C.
Upieczone piersi pokroić w plastry, ułożyć na karmelizowanych gruszkach,
a następnie skropić pozostałym sosem.
Podawać:
Z ziemniakami oraz warzywami z wody.