Składniki:
Przyrządzenie:
Gęś umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz i od środka.
Pomarańczę obrać, pokroić w plastry i razem z ziołami włożyć do środka gęsi.
Otwór zszyć lub spiąć wykałaczką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C.
Gęś wstawić do piekarnika grzbietem do góry, piec przez 15 minut pod przykryciem.
Ptaka odwrócić, polać sokiem pomarańczy i piec dalej około 3,5 godziny, od czasu do czasu polewając.
Na koniec gęś wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na nagrzaną płytę, żeby nie wystygła.
Sos z brytfanny wylać do rondla, odstawić na chwilę, aby tłuszcz zebrał się na górze.
Powoli odlać tłuszcz, a wywar wygotować na syrop.
Dodać resztę masła, przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Gęś, przybrać pomarańczą obraną ze skórki i pokrojoną w plastry.
Sos podać w sosjerce. Porcjować przy stole.
Podawać:
Wyłącznie przyjaciołom.