Drób: Gęś z pomarańczami

Krzysztof Jagielski
28.10.2015

Składniki:

  • gęś około 4,5 kg
  • 2 ml soku z pomarańczy
  • 2 duże pomarańcze
  • 3 świeże liście szałwi
  • gałązka tymianku
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Gęś umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz i od środka.
Pomarańczę obrać, pokroić w plastry i razem z ziołami włożyć do środka gęsi.
Otwór zszyć lub spiąć wykałaczką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C.
Gęś wstawić do piekarnika grzbietem do góry, piec przez 15 minut pod przykryciem.
Ptaka odwrócić, polać sokiem pomarańczy i piec dalej około 3,5 godziny, od czasu do czasu polewając.
Na koniec gęś wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na nagrzaną płytę, żeby nie wystygła.
Sos z brytfanny wylać do rondla, odstawić na chwilę, aby tłuszcz zebrał się na górze.
Powoli odlać tłuszcz, a wywar wygotować na syrop.
Dodać resztę masła, przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Gęś, przybrać pomarańczą obraną ze skórki i pokrojoną w plastry.
Sos podać w sosjerce. Porcjować przy stole.

Podawać:

Wyłącznie przyjaciołom.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie