Drób: Gęś po malajsku

Mateusz Nowak
28.10.2015

Składniki:

  • pół gęsi
  • cebula
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka wiórków kokosowych
  • pół szklanki śmietany
  • 4 banany
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki goździków
  • pół łyeczki imbiru
  • pół łyżeczki kardamonu
  • łyżeczka curry
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Przyrządzenie:

Gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Podzielić na małe porcje.
Natrzeć sokiem z cytryny, solą, zmielonym cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem.
Odstawić na pół godziny.
Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć porcje gęsi, dodać odrobinę wody i dusić na małym ogniu.
Cebulę posiekać, podsmażyć i przełożyć do gęsi.
Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z curry i wiórkami kokosowymi.
Miękkie mięso przełożyć na żaroodporny półmisek, obłożyć plasterkami bananów,
zalać sokiem z duszenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Zapiekać około 15 minut.

Podawać:

Z ryżem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie