Drób: Gęś pieczona á la Brassó

Antoni Kwapisz
28.10.2015

Składniki:

  • pierś z 1 gęsi
  • 2 gęsie udka
  • 600 g ziemniaków
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 10 ml śmietany
  • 2 cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 150 g grzybów
  • 150 g zielonego groszku
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • pieprz mielony

Przyrządzenie:

Umyte i gotowe do przyrządzania piersi i udka naszpikować ząbkami czosnku.
Natrzeć solą i pieprzem.
Tak przygotowane mięso ułożyć w posmarowanej tłuszczem brytfanie,
wlać szklankę wody i piec w temperaturze 180-190°C.
Obrane ziemniaki i cebulę pokroić na dość grube plastry.
Ułożyć ziemniaki wraz z cemulą obok mięsa i piec na „prawie gotowo”.
Kiszoną kapustę lekko opłukać, wycisnąć i dusić pod przykryciem, przez około 20 minut.
Z brytfany wyjąć ziemniaki i cebulę, usunąć połowę wytopionego tłuszczu i wymieszać go ze śmietaną.
Żaroodporny półmisek posmarować tłuszczem z gęsi i ułożyć ziemniaki z cebulą, kapustę, pieczone piersi i udka.
Całość polać mieszaniną śmietanwy i tłuszczu. Zapiekać na rumiano w temperaturze 210°C.

Podawać:

Z purée ziemniaczanym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie