Drób: Gęś pieczona

Remigisz Szulc
28.10.2015

Składniki:

  • gęś
  • 2 łyżki majeraneku
  • 6 obranych, pokrojonych na ćwiartki i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek
  • szczypta soli

Przyrządzenie:

Gęś sprawić, dokładnie wypłukać, osuszyć, natrzeć solą i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz.
Ddstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Do wnętrza gęsi włożyć jabłka.
Piec gęś 1,5-2 godzin, zależnie od wielkości, w temperaturze 180˚C.
Jeżeli gęś jest bardzo tłusta, to można ją nakłuć widelcem dla łatwiejszego wytopienia tłuszczu.
W czasie pieczenia można zbierać wytapiający się tłuszcz i wlać do brytfanki 100 ml wody,
żeby gęś nie przypaliła się od spodu.
Po upieczeniu gęsi wyjąć jabłka, oprószyć je cukrem i podać z gęsią.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie