Drób: Faszerowana pierś z kurczaka w sosie curry

Antoni Kwapisz
28.10.2015

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka ze skórką i kostką
  • 50 g papryki konserwowej
  • 10 g suszonych pomidorów
  • 5 g świeżej bazylii
  • 20 g czerstwej bułki
  • 30 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

sos curry:

  • 20 g masła
  • 10 g mąki
  • 5 g curry
  • 30 g śmietany 12%
  • 50 ml sosu spod kurczaka
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Pierś z kurczaka podzielić i wykroić kieszenie.
Pozostałe kawałki piersi posiekać, dodać namoczoną w śmietance bułkę, konserwową paprykę oraz pomidory.
Wyrobić całość na jednolitą masę dodając przyprawy i posiekaną świeżą bazylię.
Przygotowanym farszem nadziać kieszenie, upiec w piekarniku w temperaturze 140°C.
Sos curry:
Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę i sporządzić zasmażkę.
Rozprowadzić wywarem z pieczonych piersi, dodać przyprawy, śmietankę i doprowadzić, zagotować mieszając.

Podawać:

Z pieczonymi ziemniakami, dufinkami, zasmażanymi buraczkami oraz lampką białego półwytrawnego wina.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie