Drób: Czulent

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 500 ml kaszy Pęczak
  • 500 ml fasoli Jasiek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1,5-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1,5 pełnej łyżeczki soli
  • pół gęsi z tłuszczem lub 4 nogi gęsie z tłuszczem

Przyrządzenie:

Fasolę namoczyć dzień wcześniej.
Obrać cebule, ziemniaki, marchewki i grubo pokroić.
Pokroić gęś na duże kawałki.
Wszystkie składniki włożyć do brytfanny.
Zalać wodą 2 cm powyżej poziomu składników.
Szczelnie przykryć, wstawić do piekarnika nastawionego na 100°C na 24 godziny.
W razie konieczności zmniejszyć temperaturę do 80°C.

Podawać:

Z kieliszkiem śliwowicy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie