Drób: Cziczirtma

Piotr Kowalczyk
28.10.2015

Składniki:

  • 400 g kury lub innego drobiu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 duża cebula
  • szczypta tymianku
  • szczypta curry
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Mięso z drobiu dobrze umyć, włożyć do rondla.
Zalać zimną wodą, posolić i gotować na wolnym ogniu, zdejmując szumowiny.
Gdy mięso będzie miękkie podzielić na porcje.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni tak, aby była szklista,
następnie dodać mąkę i całość rozprowadzić ostudzonym bulionem ciągle mieszając.
Po 2 minutach wrzucić do zasmażki roztrzepane żółtko, tymianek, curry i sok z cytryny.
Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, połączyć z bulionem.

Podawać:

Posypane pietruszką i koperkiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie