Drób: Curry ziemniaczane z kurczakiem

Krzysztof Jagielski
28.10.2015

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • przyprawa chili
  • 5 łyżek oleju
  • 200 g brązowej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 papryka chili
  • 200 g pomidorów
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżeczka curry
  • kmin rzymski (o ile jest)

Przyrządzenie:

Udka umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem, papryką i chili.
W brytfannie rozgrzać 3 łyżki oleju, włożyć kawałki kurczaka i obsmażyć.
Dusić około 40 minut pod przykryciem, podlewając w miarę potrzeby wodą.

Soczewicę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut,
następnie posolić i odcedzić.
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Imbir obrać i zetrzeć. Ziemniaki pokroić w ćwiartki.
Chili oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju.
Dodać czosnek, imbir, chili, podsmażyć.
Dodać ziemniaki, pokrojone pomidory i bulion. Doprawić solą, pieprzem, curry i kminem.
Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Dodać soczewicę, podgrzewać 2 minuty.
Podawać z uduszonymi udkami.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie