Drób: Chrupiące udka miodowo-musztardowe

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 8 udek kurczaka
  • natka pietruszki do posypania
  • 1 kg ziemniaków

glazura:

  • 125 ml płynnego miodu
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Każde udko naciąć, tworząc 3 równoległe rozcięcia.
Udka włożyć do dużego niemetalowego naczynia.
Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem.
Glazurą wysmarować udka dokładnie.
Przykryć naczynie folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego.
Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut,
przewracając i polewając resztą marynaty.
Udka wyłożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać:

Z gotowanymi ziemniakami polanymi pozostałym w naczyniu żaroodpornym sosem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie