Drób: Azjatyckie kąski

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • kolorowe papryki
  • sól

    marynata:

  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sake lub wódki
  • łyżeczka imbiru

    ciasto:

  • cebula
  • 2 białka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka imbiru
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Przyrządzenie:

Mięso pokroić w dużą kostkę.
Marynata:
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę.
Przyrządzić marynatę z podanych składników, zalać mięso o odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Ciasto:
Cebulę posiekać, białka ubić, połączyć z mąką, cebulą, imbirem i solą.
Kawałki mięsa obtaczać w mące, potem moczyć w cieście.
Smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor.
W tym samym tłuszczu usmażyć paprykę, którą podać do mięsa.

Czas przygotowania:

30 minut marynowanie, smażenie 20 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie