Dieta bezglutenowa – czy warto ją stosować?

Remigisz Szulc
13.03.2017

Dieta bezglutenowa to bezsprzecznie najmodniejsza filozofia odżywiania ostatnich lat. Niektórzy nie mają wyboru i po prostu muszą na nią przejść (w przypadku nietolerancji glutenu), inni robią to z powodu chęci zrzucenia zbędnych kilogramów i drastycznej zmiany dotychczasowego jadłospisu. Taka dieta jest bardzo zdrowa, ale ma także kilka istotnych wad, o których warto wiedzieć przed podjęciem decyzji.

Zalety diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa bardzo pozytywnie wpływa przede wszystkim na układ trawienny. Obecny w większości pokarmów gluten powoduje zaparcia, gazy, biegunki, ale także szereg innych dolegliwości, których nie utożsamiamy z jedzeniem. Osoby spożywające duże ilości glutenu często są senne, rozdrażnione, narzekają na notoryczne bóle głowy, bywają agresywne.

Istotą diety bezglutenowej jest znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów, które mają bezpośredni wpływ na przybieranie na wadze. Już po kilku tygodniach przebywania na takiej diecie można więc zaobserwować utratę masy ciała. Reguluje się praca układu trawiennego, znikają przykre dolegliwości brzuszne, polepsza się nastrój.

Dieta bezglutenowa jest zatem bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, które co prawda tolerują gluten, jednak chcą z niego zrezygnować w imię poprawy jakości życia. Oczywiście nic nie dzieje się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Dietę trzeba połączyć z aktywnością fizyczną, najlepiej uprawianiem sportu i ograniczeniem stresu. Wówczas korzyści będą niebagatelne.

Wady diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa, jak każda inna, ma swoje wady, o których trzeba mówić głośno. Największą z nich jest to, że produkty pozbawione glutenu są znacznie droższe niż te „normalne”. Na pewno wpływ na to ma panująca moda, ale także wyższe koszty produkcji.

Kolejnym problemem jest to, że produkty bezglutenowe nie są tak powszechnie dostępne, jak mogłoby się wydawać. Z reguły trzeba się w nie zaopatrywać w sklepach z ekologiczną żywnością, co oczywiście wpływa na ceny. Niektórzy ratują się zamawianiem produktów w Internecie, co jednak jest dość kłopotliwe i wymaga zaawansowanego planowania posiłków.

Warto wiedzieć, że gotowania na bazie produktów bezglutenowych trzeba się nauczyć. Nie wszystkie produkty poddają się standardowej obróbce, co u wielu osób może powodować frustrację. Ponadto do diety bezglutenowej trzeba przekonać całą rodzinę i ogłosić jej, że następuje rozstanie z ulubionymi kotletami i innymi smakołykami.

Dla wielu osób problemem będzie także odzwyczajenie się od jadania w restauracjach. Dieta bezglutenowa nie jest jeszcze na tyle powszechna, aby była obecna w menu większości punktów gastronomicznych.

Jak widać jedzenie bez glutenu przynosi duże korzyści dla zdrowia i samopoczucia, ale jednocześnie wymaga wielu poświęceń i głębokiego sięgnięcia do portfela. Czy warto? To każdy musi ocenić we własnym zakresie.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie