Desery: Lody porzeczkowe

Antoni Kwapisz
28.10.2015

Składniki:

  • 500 g czerwonych porzeczek
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 białka
  • mięta i owoce do dekoracji

Przyrządzenie:

Porzeczki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć, zmiksować z cukrem pudrem.
Mus przetrzeć przez sito.
Serek mascarpone zmiksować z jogurtem.
Stopniowo dodawać mus z porzeczek, mieszając łyżką.
Białka ubić na pianę, delikatnie połączyć z masą.
Przełożyć do metalowej miski, przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

Podawać:

Udekorowane miętą i owocami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie